Historie

Mandø, en perle i Vadehavet, byder på en unik oplevelse af ro, natur og kulturel arv. Den charmerende og autentiske ø, tilgængelig ved lavvande, charmerer med brede horisonter, vadehavssletter og et rigt fugleliv.

Her møder man Mandø Kro, der kan føres tilbage til før 1906, hvor dansk kromad fusionerer med lokale drikkevarer i en fin symfoni. Kroens overnatningsmuligheder tilbyder ikke kun hygge, men også muligheden for at fordybe sig i naturens skønhed og smagsoplevelser i rolige omgivelser. Vi er stolte over at byde dig velkommen, nedenfor vil vi tage dig med tilbage i kroens historie. 

 

 

 

I 1906 bosatte Ove Anders Theodor Hansen og Mikoline Metea Bundesen (vores forfædre), sig på den nuværende kro. 

Theodor Hansen drev fragtsejlads med lægte og arvede sin fars passion for eventyr i Vadehavet, hvor han kendte hvert stræde og sandbanke. Han fiskede, jagtede sælhunde og bjergede strandingsgods. Theodor Hansen var gift med Mikoline Metea Bundesen. Udover at passe lidt landbrug og forsamlingshuset var det primært Mikoline, der stod for disse opgaver. 

På opfordring fra bestyrelsen for den nyligt dannede Mandøforening udvidede Theodor Hansen salen ved at tilføje 3 sektioner, som blev færdiggjort til den første Mandøfest i 1934. 

 

Theodor, Mikoline og Johanne 

 

 

Theodor var ansat ved redningsbåden indtil 1935. I 1936 flyttede Theodor og Mikoline væk fra kroen. Deres børn inkluderer Knud Hansen, også kendt som Knud Skipper (ejede Karen af Mandø), Mikkel Bunde Hansen (postbud på Mandø i mange år), Agnes Marie Hansen, Carl Hansen (også kaldet Carl præst), og Meta Johanne Hansen. 

Johanne, sammen med sin bror Carl drev kroen som forpagtere (Carl var kun medforpagter i en kort periode). Senere overtog Johanne og hendes mand, Kristen Marius Christensen, forpagtningen, og de købte ejendommen et år senere. I 1949 blev ejendommen ombygget mod nord med tilføjelse af værelser på loftet. Kroen blev populær blandt ferierende gæster, og Johanne, der primært stod for driften, blev anerkendt som en dygtig og velanskreven krokone. 

Johanne som ung 

 

 

Marinus en smed kom til Mandø i 1930'erne for at arbejde for entreprenørfirmaet Lotz under digebygningen. Senere oprettede han en smedje, der lå i det sydøstre hjørne af den nuværende krohave. I 1938 blev der afholdt en afstemning på øen om, hvorvidt Marinus skulle have tilladelse til at servere stærke drikkevarer. 46 stemte imod, 18 for og 2 stemmesedler var blanke. Han ansøgte igen i 1945 og fik bevilling i 1946. Marinus Christensen solgte kroen den 1. maj 1959 for 65.000 til Thomas Poulsen. 

Kroen tegnet af tysk soldat 1942

 

 

Marinus Smedje 

 

 

 

 

 

Mange tak til Mandø museum/arkiv for lån af historie og billeder 

Bemærk de skønne illustrerede billeder på hver værelse, af fuglene, mange tak til Niels Knudsen